Прізвища з поліфункційними суфіксами в антропоніміконі м. Луцька (Лінгвостилістичні студії, 2016)
У статті проаналізовано прізвища з поліфункційними суфіксами -ко, -ай, -ей, -ій та з’ясовано особливості їхньої словотвірної структури і семантики. Серед них кількісно переважають антропоніми, котрі можна кваліфікувати як утворення з неоднозначною словотвірною мотивацією: похідні від власних особових імен або апелятивів і похідні від патронімів. Прізвища, утворені від давніх слов’янських чи християнських імен, переважно розглядаємо як одиниці подвійної словотвірної мотивації. Прізвища, які кваліфікуємо як назви-характеристики осіб з первісним значенням демінутивності, атрибутивності, суб’єктивної оцінки або ж із вказівкою на професію, – відапелятивні лексико-семантичні утворення. Ключові слова: прізвище, антропонім, апелятив, особове ім’я, давнє слов’янське ім’я, християнське ім’я, суфікс. Посилання