Ідеологема «українська мова» в сучасному російському науковому дискурсі (на матеріалі стенограми Круглого столу) (Лінгвостилістичні студії, 2016)
У статті йдеться про своєрідну вербалізацію ідеологеми «українська мова», що простежено під час наукової комунікативної діяльності, яка відбувалася в МДУ ім. М. В. Ломоносова в межах Круглого столу «Русский язык в условиях языковой и культурной полифонии». Дослідницьким матеріалом є стенограма цього заходу, де репрезентоване живе наукове мовлення. У ході аналізу простежено надмірну афективну ідеологізовану «псевдонаукову» комунікацію, що ґрунтується на вираженні й відповідному омовленні сукупності почуттів, оцінок, емоцій, еґо-думок та «ідеологічних міфів», скерованих на приниження України, української мови, українців; вербалізовано зневагу, насмішку, іронію і сарказм. Ключові слова: російський науковий дискурс, живе мовлення, наукова комунікація, ідеологема, українська мова. Посилання