Функціонально-стилістичні вияви оказіоналізмів у мові української газетної періодики (Лінгвостилістичні студії, 2016)
У статті проаналізовані оказіоналізми в мові української газетної періодики, визначено їхню роль у створенні оцінки та емоційності в газетних текстах, з’ясовано їх вплив на формування оцінних суджень у читача, було зроблено спробу класифікувати оказіональні новотвори за сферою їх уживання. Було з'ясовано, що одним із основних джерел нових слів і нових значень слів, які показують все сучасне і злободенне, є періодичні видання. Це пов'язано з тим, що преса щодня інформує про новини в різних сферах життя, науки, політики, виробництва і відображає реальність у всій її цілісності, в діалектичному розвитку і має невичерпні можливості поповнювати словниковий склад літературної мови. Ключові слова: оказіоналізм, періодика, авторські новотвори, негативна оцінка. Покликання