Семантична основа лексичної експресивності (Лінгвостилістичні студії, 2016)
У статті розглянуто основні типи лексичної експресивності: інгерентна (денотативно-конотативна, конотативно-денотативна, конотативна) та адгерентна (функціонально-семантична, функціонально-стилістична). На основі виділених типів лексичної експресивності здійснено розмежування мовної (семантичної) експресивності і мовленнєвої (функціональної), виявлено чотири класи експресивних лексичних одиниць: 1) експресиви з узуальними первинними значеннями; 2) експресиви з узуальними похідними значеннями; 3) експресиви з оказіональними (контекстуальними) значеннями; 4) слова зі стилістично зумовленим експресивним забарвленням. Встановлено роль і співвідношення денотації та конотації у структурі лексичного значення експресивного слова. Ключові слова: лексична експресивність, інгерентна експресивність, адгерентна експресивність, денотативний макрокомпонент, конотативний макрокомпонент, образний макрокомпонент, експресія. Посилання