Релігійна картина світу гуцулів Буковини крізь призму звертань до вищих сил у творах Юрія Федьковича (Лінгвостилістичні студії, 2015)
У статті проаналізовано звертання у творах Юрія Федьковича як важливий засіб вербалізації релігійної картини світу ХІХ ст. Попри поширену думку, що у світогляді гуцулів, представником яких себе позиціонував Юрій Федькович, переважають язичницькі погляди, мовні засоби вербалізації зверненої мови у творах письменника засвідчують, що язичництво знаходить своє відображення лише в стилізаціях під фольклорні твори або у творах на історичну тематику, а переважають християнські уявлення. Ключові слова: релігійна картина світу, мовна картина світу, звернене мовлення, звертання, язичницькі уявлення, християнські уявлення. Посилання