Сучасна українська преса як джерело виникнення складних слів (Лінгвостилістичні студії, 2015)
У статті проаналізовано роль сучасної української преси у поповненні лексикону складними словами, описано їхні дериваційні типи. З’ясовано, що преса як кодифікатор сучасної української літературної мови водночас і засвідчує лексичні та дериваційні зрушення в мові, і віддзеркалює функційно-стилістичні норми писемної комунікації, і впливає на сучасні загальномовні тенденції. Встановлено, що ЗМІ та преса зокрема – головний чинник збагачення та оновлення українського лексикону, формування мовних норм. Під впливом екстра- й інтралінгвальних чинників мова мас-медіа й українська мова загалом активно поповнюється складними словами. Мовну основу преси становлять загальновживані композити, юкстапозити, абревіатури. На їхньому тлі вирізняються кількаосновні терміни, неологічні й оказіональні складні деривати, запозичені та гібридні одиниці, позитивно й негативно забарвлені складні лексеми. Ключові слова: преса, складне слово, композит, юкстапозит, абревіатура. Посилання