Основні напрями, проблеми та перспективи розвитку лінгвоперсонології (Лінгвостилістичні студії, 2015)
У статті розглянуто актуальні проблеми лінгвоперсонології як нової галузі мовознавства. До них можна віднести визначення мовної особистості як об’єкта дослідження, встановлення сутності цього базового поняття, розробку загальних принципів і методів, єдиної методики аналізу й опису мовної особистості. На підставі аналізу відомих  публікацій описано основні напрями лінгвоперсонологічних досліджень і зроблено спробу прогнозування динаміки розвитку цієї наукової дисципліни. Мовна особистість вивчається в лінгводидактичному, лінгвокультуро-логічному, лінгвопоетичному, соціолінгвістичному та психолінгвістичному напрямах. Перспективним можна вважати опис як ідіолектних мовних особистостей, так і різних етнокультурних або соціальних їх типів. Інтегративне вивчення мовної особистості сприятиме формуванню теорії та методології лінгвоперсонології, посиленню її статусу як самостійної науки. Ключові слова: лінгвоперсонологія, мовна особистість, модель мовної особистості. Посилання