Теоретичні засади вивчення діалектизмів у мові художньої літератури (Лінгвостилістичні студії, 2015)
Проблема взаємодії літературної мови і діалектів – одне з принципових теоретичних і практичних питань функціонування літературної мови. У статті осмислено теоретико-методологічні засади вивчення діалектизмів в художній літературі. Узагальнено погляди вчених на діалектизм як стилістичну категорію, історично змінне явище і відображення процесу адаптації літературною мовою територіально диференційованих елементів. На сучасному етапі діалектне мовлення сприймають як рівноправний вияв національної мови, тому все частіше піддають літературній обробці. Різні варіанти літературно-діалектної взаємодії простежено у творах сучасних письменників-вихідців з Полісся. Ключові слова: художня література, літературна мова, територіально здиференційовані елементи, діалектизм, стилістичні функції діалектизмів. Посилання