Діалектизми як засіб увиразнення текстів Мирослава Дочинця (Лінгвостилістичні студії, 2015)
У статті проаналізовано, як внаслідок політики лінгвоциду й етноциду діалектний простір було зруйновано, а до пасивного запасу потрапила низка лексем. Тому актуальним є вивчення діалектної лексики з погляду етнокультурного збагачення мови.Діалектні особливості творів М. Дочинця схарактеризовано передусім на основі лексики, бо вона відображає ті самобутні риси авторського мовлення, що дають відомості про матеріальну культуру закарпатців (лексичні та етнографічні діалектизми), відтворюють мовлення персонажів, розкривають їхні уявлення про світ, підсилюють виражальні можливості мови, стилістично увиразнюють та емоційно наснажують текст. Ключові слова: діалектна лексика, лексичні та етнографічні діалектизми, особливості мовлення письменника. Посилання