Невербальні знаки в ремарках драматичних творів Лесі Українки (Лінгвостилістичні студії, 2014)
У статті йдеться про невербальні знаки в ремарках драматичних творів Лесі Українки. Показано, що невербальні знаки  виступають системою немовних знаків, які використовують як засіб обміну інформацією між людьми. Люди живуть в оточенні невербальних знаків. Письменники вживають такі знаки в художніх творах.  У драматичних творах невербальні знаки мають вигляд ремарок.  Леся Українка дуже часто використовує ремарки. У драматичних творах письменниці наявна велика кількість їх уживання. У висновках підкреслено, що в цих творах  багато прикладів такого невербального засобу спілкування, як жести.  Дуже часто в п’єсах наявні жести, що мають різноманітні значення. У статті описано емоційні жести, жести-символи, вказівні жести, зображувальні жести. Емоційні жести допомагають найточніше описати почуття.  Значення символічних жестів усім відоме. Ці дві групи жестів найпоширеніші у драматичних творах Лесі Українки. Широко вжито невербальні знаки зі значенням виразу очей і з вказівкою на загальний вигляд людини. Ключові слова: комунікация, невербальні знаки, типи невербальних знаків, значення невербальних знаків, ремарка. Посилання