(untitled) (Лінгвостилістичні студії, 2018)
Уздовж східного кордону Республіки Польща на Підляшші побутують східнослов’янські говірки, які територіально поділяють на південнопідляські (Люблінське воєводство) і північнопідляські (Підляське, давніше – Білостоцьке воєводство). Корінні мешканці добре відчувають особливості мовлення і безпомилково визначають білоруські говірки, відділяючи їх від хахлацьких. Місцевий термін хахлáцька мо́ва вживаний у нейтральному значенні. Крім цього, самі носії цю мову поділяють на м’яку та тверду відповідно до вимови звукосполук [ли] – [лʹі], [ни] – [нʹі], [ди] – [дʹі], [си] – [сʹі] та ін.