(untitled) (Лінгвостилістичні студії, 2016)
У статті подано говірковий матеріал однієї з груп онімної лексики села Піщаний Брід. Ваконіми скласифіковані за мотиваційною специфікою номінації: зовнішніми особливостями тварини, її норовом та поведінкою, періодом народження, ставленням власника до неї тощо. З’ясовано, що клички бикам і коровам можуть надавати господарі та інші люди, пов’язані з доглядом за ними, а також встановлені оніми, які змінювалися від народження тварини упродовж всього її життя. Серед проаналізованих ваконімів виділені ті, твірною основою яких стали людські імена, прізвища, патроніми, прізвиська, у них є і вказівка на національність господарів, однак найчастіше вживаними виявилися клички, що вказують на масть, норов та характер тварин. Ключові слова: методика вивчення говорів, говірка, діалектне явище, вакoнім, словник говірки. Посилання