(untitled) (Лінгвостилістичні студії, 2022)
Стаття присвячена розкриттю маловідомого фрагменту соціальної історії української мови як мови меншини в складі польськомовної більшості, зокрема дослідженню нового поняття історичної соціолінгвістики «функції української мови в церковно-релігійному житті православних вірян ІІ Речі Посполитої». Зміст категорії сформований на підставі характеристики мовного вжитку автохтонних українців до 1918 року й аналізу свідомого впливу українських сил (духовенство, світська інтелігенція та віряни) на розвиток функцій рідної мови з метою українізації Православної церкви в Польщі після 1918 року.