(untitled) (Лінгвостилістичні студії, 2022)
У статті розглянуто функціонування театральної термінної лексики в романі Н. Гуменюк «Вересові меди», встановлено, що використання номінацій спеціальних понять в художньому мовленні зумовлює їх детермінологізацію, терміни в художньому тексті – якісно інші лексеми, порівняно з науковим текстом. Разом з тим вони сприймаються дещо інакше, ніж інші слова художнього твору, оскільки зберігають «відбиток» наукового стилю. Лінгвостилістичний аналіз тексту роману показує, що використання театральних термінів зумовлене творчим задумом та, відповідно, ідейно-тематичним змістом твору. Визначено, що основна функція терміноодиниць в романі ідентифікаційна – театральна лексика викликає передусім асоціацію з тією сферою культурного життя, з якої вона залучена. Терміни в тексті виконують також сигнальну функцію – вони пов’язані із сюжетною лінією про взаємини і професійну діяльність акторів. Театральні терміни входять до структури художніх образів і слугують для характеристики персонажів, їхніх занять, професії, уподобань. У складі термінної лексики роману зафіксовано назви видів драматичних творів та форм їхнього сценічного втілення; назви діячів та творчих працівників театру. Окрему групу утворюють лексеми, пов’язані з глядацькою авдиторією. Інколи театральні терміни входять до складу яскравих індивідуально-авторських метафор та порівнянь, проте асоціації, на основі яких виникають метафоричні образи, пов’язані зі значенням терміна.