(untitled) (Лінгвостилістичні студії, 2021)
У статті досліджено змістове навантаження та функційність зменшувально-пестливих словоформ у драматичній поемі Лесі Українки «Адвокат Мартіан». До аналізу залучені чорновий та чистовий автографи твору. Через їх зіставлення простежено еволюцію творчого задуму, визначено залежність окреслення характеру Мартіана та інших персонажів твору, їхніх взаємин від особливостей і частотності вживання пестливо-зменшувальних словоформ. З’ясовано, що в процесі роботи над драматичною поемою авторка відмовилася від вживання значної кількості демінутивів, що дозволило скорегувати ідейний зміст твору.