(untitled) (Лінгвостилістичні студії, 2021)
У статті проаналізовано лексичні домінанти педагогічного дискурсу В. Сухомлинського у праці «Сто порад учителеві». Встановлено, що домінують номінації, пов’язані з поняттями ʽпедагогікаʼ, ʽвихованняʼ. Центральною в тексті «Порад» є парадигма вчитель / вихователь – учні / вихованці. Базові лексеми педагогіка, виховання, навчання, уміння / вміння, школа, урок, оцінка, входять до складу термінів дидактики та мовних кліше педагогічного дискурсу, побудованих переважно за моделями підрядної залежності компонентів та педагогічних термінів, утворених афіксальним способом.