(untitled) (Лінгвостилістичні студії, 2021)
У статті розглянуто найдавніші слова-символи на позначення тварин: тур, олень, лось, вепр, ведмідь, віл, кінь, змій, павук, пов’язані з космогонічними уявленнями наших предків, що є складниками міфопоетичної картини світу, відображеної в народнопісенних текстах. Уточнено поняття «народнопоетичне слово-символ» як мовний образ, що має звукове оформлення і виявляє постійний асоціативний зв’язок з предметом дійсності та поняттям, зафіксованим у свідомості носіїв фольклору. Символічне значення розглянуто як похідне значення слова, що виникає внаслідок стійких асоціативних зв’язків.