(untitled) (Лінгвостилістичні студії, 2020)
Artykuł porusza problemy dzieł poetyckich pisarzy mówiących po ukraińsku na Podlasiu. Autorzy próbowali przeanalizować twórczość pisarzy, którzy w swoim poetyckim języku posługiwali się gwarami swoich rodzinnych miejscowości w drugiej połowie XX wieku. Główny nacisk robiony jest na nowe imiona w dyskursie literackim oraz problemach ich prac. Autorzy próbują przeanalizować cechy poezji, z której korzystają z różnych powodów osoby mieszkające poza Ukrainą kontynentalną.